Tüplerin bağlanması  
   
Ben 25 yaşında, 10 haftalık hamile daha önce hiç gebelik geçirmemiş bir bayanım. Doktor kontrolümde 7 haftalık kontrolüm normal geçti. Sonrasında (3 hafta sonra) 2-3 gün kahverengi akıntı geldi. Bunun sonucunda doktoruma başvurdum. Bebegimin hareketsiz oldugunu ve kalp atısını duyamadıgını ultrasonla belirledi. Kesem büyükken ve cenin yaklasık 6 cm olması gerekirken sanki 6-7 haftadaki gibi 1-2 cm kalmıs. Sonrasında kürtajla bebegim alındı ve tahlile gonderildi. Yeniden gebelik icin 3 ay beklememizi söyledi. Bebek ölümünün sebepleri neler olabilir? Genetik bir sorun var mıdır? Varsa nasıl giderilebilir? Yeniden hamilelikte tekrar etme şansı nedir? Daha onceden guatr rahatsızlıgı gecirdigim ve kansızlık yaşadıgım belirlendigi için bu da bebek olümüne yol açmıs olabilir mi?

Bebeğinizin ölçüleri dikkate alındığında 7. haftadaki kontrolden kısa bir süre sonra öldüğü anlaşılıyor. Düşük olayı da 3 hafta sonra başlamak üzereyken (kanamanız olduğunda) doktorunuz doğru bir karar vererek olayı hızlandırmak için müdahaleyle gebeliği sonlandırmış.   Özellikle 7. haftaya kadar oluşan düşüklerde en sık görülen neden gelişmekte olan bebeğin kromozomlarının normal olmamasıdır. Kromozomlardaki anormallik organların ve plasentanın uygun bir şekilde gelişmesini engellemekte ve bu yüzden de bebeğin ölümünden belli bir süre sonra düşük gerçekleşmektedir.   Tümüyle normal başlayan bir gebeliğin düşükle sonlanma riski yaklaşık %15'tir. Buna henüz adet gecikmesi olmayan dönemde ortaya çıkan düşükler de eklendiğinde bu oran %35'e kadar çıkmaktadır.   Düşük oranlarının genel olarak bu kadar yüksek olmasının nedeni insan neslinin mükemmel olmaya devam etmesini garanti altına almaktır. Kromozom anomalili bebeklerin %90'ından fazlası bu şekilde, kaba bir tabirle, elimine edilmekte ve dünyaya sağlıklı bireylerin gelmesi sağlanmaktadır. Buna doğal seleksiyon adını veriyoruz.

Bebekte kromozom anomalisi oluşmuş olmasının en sık nedeni "tesadüfidir" ve genellikle tekrarlayıcı özelliği yoktur.  

Elbette düşüğün bunun dışında görülebilecek yüzlerce nedeni olabilir.   Ancak erken dönemde bir kez düşük yapanlarda, eğer kronik bir hastalıkları yoksa, herhangi bir araştırma yapma gereği duymuyoruz. Arka arkaya iki veya daha fazla düşük yapanlarda ise bazı ileri tetkiklerin yapılmasını öneriyoruz.  

Daha önceden geçirdiğiniz tiroid hastalığı (guatr) ile ilgili tetkikleri tekrarlatmanızı öneriyorum.  

Next
This is the most recent post.
Previous
Önceki Kayıt

0 yorum:

Yorum Gönder

 
Top