SORU ARŞİVİ
 

KATEGORİ: GEBELİKTE CİNSEL İLİŞKİ
 

Soru
Gebelikte haftada bir kez cinsel ilişki deniyor, daha fazla olması sorun yaratır mı? Şu an testler normal görünüyor yani düşük tehlikesi mevcut değil.
Cevap
Gebelikte bir problem olmadığı sürece cinsel ilişkide sayısal bir kısıtlama gereksizdir.

Soru
Sorunlu bir hamilelik dönemi geçiriyorum. İlk üç ayında düşük riski vardı, ama şimdi riskin kalktığını söylüyor doktorum. Şu an dördüncü ayın ortalarındayım. Acaba eşimle cinsel ilişki kurabilirmiyim? Bu benim için risk teşkil eder mi?
Cevap
Düşük riskinin ortadan kalkmış olması demek, kanama ve ağrının tümüyle iyileşmiş olması ve son 15 günden beri hiçbir şekilde bu şikayetleri yaşamıyor olmanız demektir. Durumunuz buna uyuyorsa ve tüm gebelik boyunca ilişkiyi kısıtlayacak bir durum sözkonusu değilse (placenta previa gibi) cinsel yaşamınıza kaldığı yerden devam edebilirsiniz.
Soru
Yaşım 27. Gebeliğimin 8. haftası. İlk gebeliğim. Şu an kocamla cinsel ilişkiye girsem ne gibi sorunlarla karşılaşabilirim.
Cevap
Gebeliğinizde bir problem olmadığı sürece bu gebelik haftasında eşinizle ilişkiye girmenizde sakınca yoktur.  Bu gebelik haftasında cinsel ilişki aşağıdaki durumlar sözkonusu olduğunda sakıncalı olabilir: düşük tehdidi ya da diğer nedenlere bağlı kanama, öncesinde iki ya da daha fazla sayıda düşük yapmış olmak, baba adayında ya da anne adayında aktif genital enfeksiyon bulunması.
 
Soru
Sn Dr. Kağan Kocatepe, biz bir yıllık evliyiz. Eşim 7 aylık hamile. Cinsel ilişkiye daha ne kadar daha devam edebiliriz?
Cevap                   
Gebelikte aşağıda sayılan normaldışı durumlar oluşmadığı sürece cinsel ilişkiye doğum olana kadar devam edilebilir. Ancak anne adaylarının büyümüş uteruslarının cinsel ilişki esnasında yarattığı kasılmalar genellikle rahatsız edici ve ağrı verici boyutlarda olabileceğinden cinsel ilişkiye 36. hafta sonrasında ara vermekte yarar olmakla beraber zorunlu değildir.    
Yaşanan ilk gebelikte cinsel ilişkinin belli bir süre kısıtlanmasını ya da uygulanmamasını gerektiren durumlar şunlardır:   vajinal kanama, erken membran rüptürü (suların erken gelmesi), erken doğum tehdidi, ya da erken doğum riskinin fazla olduğu durumlar anne ya da baba adayında genital enfeksiyon varlığı ya da şüphesi.  

0 yorum:

Yorum Gönder

 
Top