SORU ARŞİVİ

 
KATEGORİ: GEBELİK VE ENFEKSİYONLAR

Soru
Sorularımıza doyurucu cevaplar verdiğiniz için teşekkür ederim. Daha evvel size kalp ritm bozukluğu ile alakalı mail atmıştım. İsoptin kullanmak ile alakalı bilgi sormuştum. Siz ne tür bir ritm bozukluğu olduğunu yazmamızı istemişşiniz. Kalp kapakçık zayıflığına bağlı düzensiz ( zaman zaman çok hızlı, zaman zaman çok ağır kalp atışı) şeklinde ortaya çıkıyor. Bir de eşim daha evvel ölü doğum yapmış ve tetkik sonucunda CMV virüsünün
vücudunda pasif olarak bulunduğu saptanmıştı. Gebeliğin 6.haftasında eşim yüksek ateşli bir grip enfeksiyonu geçirdi. Ateşi düşürmek için bile hiç bir ilaç kullanmadık. Şimdi bu enfeksiyondan korkuyoruz. Grip gebeliğe nasıl bir tesir yapar ve CMV virüsü bu arada aktifleşerek zarar verebilir mi?

Cevap
Öncelikle kalpte düzensiz vurulara neden olan bir ritm bozukluğu olduğundan daha ayrıntılı incelemeler yapılana kadar (eko gibi) ilacı kullanmaya devam edin.

CMV konusuna gelince, doktorunuza başvurup onun önerisine göre CMV testlerini yaptırarak kesin olmasa da rahatlatıcı sonuçlar alcağınızı sanıyorum.
 
Soru
Ben HPV hk.konuşmak istiyorum.Sitenizdeki tüm ayrıntıları okudum. Bana yapılan tedavi sonuçu HPV olduğu anlaşıldı. Yapılan HPV kültürü ise negatif çıktı. Öğrenmek istediğim şuanda çoçuk sahibi olmak istiyoruz, HPV kısırlığa yol açarmı? Sitenizde belirttiğiniz gibi doğum vaginal yolla gerçekleşirse bebekte olan risk (ses tellerinin bulunduğu organ) konusunu açarmısınız. Son olarak bende herhangi bir siğil yada herhangi belirgin birşey yok. Vagina ağzı temiz, ancak endişe etmektende kendimi alamıyorum.
Cevap
Bildiğiniz gibi HPV nükslerle seyreden bir hastalık. Sizde şu anda görünürde bir lezyon olmaması doğum esnasında bebeğinize hastalığın bulaşma ve bebekte papillom lezyonu oluşturma riskini sıfıra indirmese de çok belirgin bir şekilde düşürür. Sizin yapmanız gereken yıllık papsmear tetkiklerine devam etmeniz ve görünen lezyonlar ortaya çıkarsa bunların tedavi edilmesi için başvurmanız.   HPV kısırlığa yol açan bir enfeksiyon türü değildir, ancak beraberinde klamidya ya da gonore gibi tüplerde tıkanmaya yolaçabilecek cinsel yolla bulaşabilen enfeksiyonlar geçirmişseniz  bu kısırlık nedeni olabilir.
Soru
Yaşım 24, 16 haftalık hamileyim, ilk hamileliğim. Sancıya nelerin sebep olduğunu merak ediyorum.  Ayrıca idrar yollarında olabilecek iltihap sancıya sebep olur mu?
Cevap
İdrar yolu enfeksiyonları bu dönemde sancı yapabilirler. Ancak idrar yolu iltihabı dışında ağrı yapabilecek çok sayıda durum mevcut olabileceğinden bir doktor kontrolünden geçmeniz gerekli görünüyor.
Soru
Benim size kişisel bir sorum olacak. Detaylı bir cevap alırsam sevinirim. Benim kulaktan dolma bilgim cinsel noktalarda mantarın oluşması ancak başka biri ile (hastalıklı biri ile ) cinsel temasta oluşur. Yanlış biliyorsam lütfen düzeltin. Uzun süredir kız arkadaşımla beraber yaşıyoruz. Yakında, takriben 3 ay sonra doğum yapacak. Ancak ben 35 gündür memlekete gitmiştim. Kız arkadaşımın iki hafta önce cinsel organında mantar oluşmuş ve doktor kendisine: 1- gyno canesten ve 2- canesten krem vermiş. Şu anda bir sorunu yok ve iyi durumda. Benim bu güne kadar bir başka kimseyle beraberliğim olmadı ve öyle bir rahatsızlığım da olmadı. Nasıl olur da kız arkadaşım böyle bir rahatsızlığa yakalanır?
Cevap
Bahsettiğiniz durum vajinitler arasında cinsel ilişkiyle geçme olasılığı en düşük olan türdür. Bu konuda endişelenmeniz gereken birşey yok. Tamamen gebelik hormonlarının etkisiyle eşinizde böyle bir durum oluşmuş olabilir. Kullandığı ilaçların da bebeğe bir zararı yok;  

Soru  
26 haftalık hamileyim. İki haftadır kuru öksürüyorum ,balgam çıkaramıyorum, fakat balgam bazen oluyor sarı renkte. Son 4 haftadır demir ve vitamin ilaçları kullanıyorum. İlaç kullanma taraftarı değilim, fakat iki haftadır hastalığımda bir değişiklik olmadı. Beni çok rahatsız ediyor. Ne yapabilirim ? Cevabınız için şimdiden teşekkür eder çalışmalarınızda başarılar dilerim.
Cevap
Hastalığınızın iki haftadır devam etmesi grip aleyhine bir olay. Zira grip belirtileri en geç bir hafta içinde en azından hafifleme eğilimi gösterir. Kuru öksürük bronşite bağlı olabilir. Yeni bir doktor kontrolünden geçmenizi uygun görüyorum.
Not: Demir ve vitamin kullanımının gebelik üzerine olumsuz bir etkisi yoktur.
Soru
Eşimde grip başlangıcını gösteren birtakım belirtiler görüyoruz.Bundan sıyrılabilmek için neler yapabiliriz?
Cevap
Grip bugünlerde gerçekten büyük sorun. Grip ortaya çıktıktan sonra tek yapılabilecek belirtilere yönelik tedavi.
Burun tıkanıklığı belirginse tamamen deniz suyu kaynaklı olan STERİMAR burun damlası kullanılabilir.
İstirahat, bakteryel enfeksiyonlardan korunmak için mevsim şartlarına uygun giyinmek, yeterli sıvı ve gıda almak grip geçirmekte olanlara önerebileceklerimiz. Anne adaylarının çoğu genç ve sağlıklı insanlar olduklarından gribi genellikle problemsiz atlatırlar. Problem yaşlılarda, çocuklarda ve kronik hastalığı olanlarda çıkıyor.
Grip ne yazık ki çok çeşitli kaynaklardan bulaşabiliyor. Yeni keşfedilen bir bulaşma şekli oldukça ilginç: Klimayla ısıtılan işyerlerinde alt kattaki kişinin virüsü klimadaki sirkülasyon yoluyla üst kattakine bulaşabiliyor. İnsanlarla fazla bedensel temas etmemek (mümkün olduğunca el sıkışmamak, öpüşmemek gibi) hastalığa yakalanmamada etkili olabilir.
İyi haber, şu anda Avrupa'da yaygın bulunan grip suşunun geçen senenin suşu olması nedeniyle insanlarda kısmi bağışıklık oluşmuş olması. Kötü haber ise grip mevsiminin henüz başlarında olmamız...

Soru
Ben on dokuz yaşında beş aylık hamileyim. Vajina civarında benler vardı,doktor bulaşıcı bir hastalık olan kondiloma aküminata isimli bir tanı koydu.İki kere anestezi yapıldı, iç ve dışta yakma yapılarak temizlendi. Ancak hala yavaş seyir halinde izliyor.
Çocuğumu normal mi, sezaryanla mı doğurmam gerekli? Bu hastalığın riskleri nedir, tedavisi var mıdır? Her doktor ayrı bilgi veriyor, hatta elinde pamukla ilaç sürüp yok etmeye çalışanlar oldu. Yanlızca acı duydum. Şu an iyiyim çünkü hastalık yavaşladı. Bu durumun çocuğuma ve bana ne gibi riskleri olur, bir de bu hastalığı tanımak istiyorum, nasıl kapmış olabilirim?
Condyloma Acuminatum (genital kondilom) adlı durum "Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar" grubunda yeralan bir virüs hastalığıdır. Genital bölgeye yerleştiğinde hiçbir belirti vermeden kalabileceği gibi, sıklıkla "ben" olarak tabir ettiğiniz kitlelerin oluşmasına neden olur. Bu kitleler genital bölgede aktif olarak virüs çoğalması sonucu oluşan kitlelerdir ve vajinal yoldan doğumu engelleyecek büyüklüğe ulaşabilirler.
Genital kondilom oluşumuna yol açan Human Papilloma Virus (HPV) çok çeşitli alttipleri olan bir virüstür. Virüsün bazı tipleri bu kitlelerin oluşumundan sorumluyken, diğer bazı tipleri serviks (rahimağzı), vajina ya da vulva (genital bölgenin dıştan görünen kısmı) kanseri oluşumunda rol oynayabilirler. Onkojen (kanser) yapıcı tipler genellikle sessiz (kitle yapmadan) seyredenlerdir, ancak kural değildir.
Genital kondilomun tedavisinde cerrahi yolla, koterle (yakılarak), lazerle (buharlaştırılarak), kriyoterapiyle (dondurularak) ya da bölgeye uygulanan ilaçla tahrip edilerek kitle mümkün olduğunca yokedilmeye çalışılır. Ancak genital kondilom diğer virüs hastalıklarının çoğunda olduğu gibi vücuttan tümüyle uzaklaştırılması şu anki tıbbi olanaklarla imkansız olan bir hastalıktır. Yapılması gereken, kitleler ("benler") oluştuğunda doktora başvurup tedavi görmek ve hiçbir yakınma olmasa bile yıllık düzenli olarak jinekolojik muayenelere gitmektir (virüsün bazı alttiplerinin onkojen (kanser yapıcı) özellikleri nedeniyle)
Gebelikte genital kondilomlar çeşitli nedenlerle hızlı büyüme gösterebilirler. Bu durumda da prensip kitlenin azaltılması yoluna gidilmesidir. Gebelikteki tedavi gebe olunmayan dönemdekilere benzer, ancak lokal ilaç uygulaması yapılacaksa bebeğe zararlı olmayan ilaçlar uygulanır. Tedavi mümkün olduğunca gebeliğin ileri dönemlerinde yapılır, zira özellikle yoğun kitlelerin tedavisinin erken doğumu başlatabileceği endişesi vardır.
Gebelikte genital kondilomun diğer bir sakıncası anne adayından bebeğe bulaştığında bebekte doğumdan hemen ya da yıllar sonra laringeal papillom adlı kitlelerin oluşumuna neden olabilmesidir. Bu kitleler doğum eylemi esnasında doğum kanalından bebeğe bulaşan virüsün bebeğin ses tellerinin bulunduğu bölgeye yerleşmesi ve çoğalmasıyla ortaya çıkar. Bu durumu engellemek için sezeryan uygulamak uygun bir yoldur, ancak her zaman başarılı olamayabilir. Yapılması gereken gebeliğe yakın dönemde görünür tüm kitlelerin usulüne uygun bir şekilde ortadan kaldırılmasıdır. Bu, hem normal doğumda hem de sezeryanda bebeğe virüs bulaşma şansını önemli derecede azaltır.

0 yorum:

Yorum Gönder

 
Top