SORU ARŞİVİ
 

KATEGORİ: GEBELİKTE BESLENME VE KİLO ALIMI
 

Soru
30 hafta 4 günlük gebeyim. Gebeliğin başında 54 kg idim. Şu an 66.5 kilogram oldum. Doktorum hamileliğin sonuna kadar kilo almama gerektiğini söyledi. Ben de aşırı karbonhidratlı yiyecekleri kestim. Buna rağmen bir haftada 1.5 kilo almışım. Bu yüzden yemek yemeyi de iyice kıstım. Ne yapmalıyım?
Cevap
Preeklampsi ve diabet (şeker hastalığı) açısından gerekli incelemeler yapıldıktan sonra daha fazla kilo alımının engellenmesi için yağlı ve şekerli yiyecekleri kısıtlamak faydalı olabilir. Zira karbonhidratların bebek açısından fazla besleyici özellikleri yoktur. Yağlar da normalden fazla tüketildiklerinde bebeğe bir yarar sağlamazlar. Preeklampsi ve diabet yoksa, siz de diyetinize önem veriyorsanız ve yine de kilo alıyorsanız bünyeniz normalden fazla "su tutuyor" demektir. Gebeliğinizde düzenli kontrollere gittiğiniz sürece bu aşırı kilo alımının önüne geçmek için yapılması gereken başka bir şey yok. 


Soru
26y; 34hafta; ilk gebelik. Donmuş yiyecekler yenebilir mi?
Cevap
Kullanma tarihi geçmemiş donmuş yiyeceklerin yenmesinde hiçbir sakınca yoktur.

Soru
Ultrason 8 haftalık hamile olduğumu gösteriyor. Bu kısmetse ikinci çocuğum olacak. Fakat ilk hamileliğimin aksine hiç iştahım yok ve çok zayıfım, acaba vitamin hapları almalımıyım? Kendimi yemeğe zorlamalı mıyım?  
Cevap
"Zayıflık" ile beslenme bozukluğu birbirinden ayırtedilmelidir. "Zayıf" olan bir anne adayı rahatlıkla sağlıklı doğum yapabilecekken, beslenme bozukluğu olan anne adayı gebelik esnasında ve doğumda çeşitli zorluklar yaşayabilir. Size önerim beslenme bozukluğundan şüpheleniyorsanız gebe kalmadan önce bir doktor kontrolüne gidin


Soru
Sayın Doktor Bey; Bir gebelik el kitabında, "İçinde Sodyum içeren maden sularının içilmemesinde fayda var, çünkü sodyum mide bulantısını arttırır" diye belirtilmiş... Fakat demir, kalsiyum, magnezyum gibi mineraller içeren bu maden suyu içinde sodyum olduğu için içilmemeli mi?                                                                                                       
Cevap
Gebeliğin erken dönemlerinden sonuna kadar bu maden sularının içilmesinde hiçbir sakınca yoktur. İçerdiği maddeler itibarıyla maden suları özellikle yaz aylarında oldukça faydalı içeceklerdir. Sodyumun mide bulantısını artırıcı özellikleri olabilmesi için çok yüksek dozlarda alınması gerekir. Maden sularında bu kadar yüksek dozların olması mümkün değildir.

Soru
Ben 4ay 3 günlük hamileyim ve çok hareketliyim, ama yine de kilo alıyorum. Ne yapmalıyım?
Cevap
Gebelikte beslenme ve kilo alımı için lütfen aşağıdaki sayfadaki bilgileri dikkatlice okuyunuz:


Soru
Ben 1969 doğumluyum. Bir kaç ay içinde hamilelik düşünüyoruz, hamilelik öncesi özel bir diyet gerekir mi? Hamilelikten birkaç ay önce folik asit içeren haplar tavsiye ediliyor, folik asit nedir ?, nelerde bulunur?
Cevap
Gebelik öncesi dönemde uygulanması gereken özel bir diyet yoktur. İdeal olanı genel sağlık kontrolünden geçtikten sonra gebe kalmaktır. Folik asit kullanımı konusunda yapılan çalışmalar çelişkili sonuçlar verdiğinden, şu an için ancak daha öncesinden nöral tüp defektli bebek doğurmuş olanlara bu tedaviyi öneriyoruz.

0 yorum:

Yorum Gönder

 
Top