GEBELİĞE HAZIRLIK / BESLENME İÇİN ÖNERİLER
 










Folik asit karmaşasını giderin
Elimizdeki veriler gebelikten bir ay önce başlanan ve üç ay süreyle devam ettirilen 4 miligram (dikkat: bu yüksek bir dozdur!) folik asit takviyesinin nöral tüp defektli (NTD) doğum yapmış anne adaylarında yeni bir NTD'li bebek doğurma riskini azalttığını göstermektedir. Bu verilere dayanılarak gebe kalmayı planlayan tüm kadınların gebe kalmadan önce düzenli olarak 0.4 miligram folik asit almaları gerektiği bildirilmiş ve böylece NTD'li doğum önlenmeye çalışılmıştır. 0.4 miligram dengeli bir beslenmeyle kolaylıkla alınabilecek bir miktardır ve en iyi yol da budur. Şu ana kadar yapısı saptanmış ve sentetik olarak üretilebilen vitamin sayısının çok az olduğunu unutmayın ve vitamin takviyesi yapmakla vücudunuzun gerek duyduğu tüm maddeleri aldığınız yanılgısına kapılmayın. Vitaminlerin hepsinden yeterince almak için en güvenli ve en emin yol, dengeli beslenmektir.
Besin maddeleri ve içerdikleri
Kırmızı et, tavuk eti, balık, kuru fasulye, yumurta ve fındık: B vitamini, protein, demir ve çinko kaynağıdır.
Süt, yoğurt ve peynir: protein, kalsiyum, fosfor ve çeşitli vitaminlerin kaynağıdır.
Meyveler: A vitamini, C vitamini, potasyum ve lif kaynağıdır. Lifli beslenmek kabızlık problemi yaşamamanız için önemlidir.
Sebzeler: A vitamini, C vitamini, folik asit, demir ve magnezyum gibi minerallrerin kaynağıdır. Yağı düşük ve lif oranı yüksektir.
Ekmek, makarna, pirinç : kompleks karbonhidrat (nişasta) kaynağıdır.
Katı yağlar, sıvı yağlar, tatlılar: kalori dışında fazla bir şey sağlamazlar. Yeterince ve dikkatlice tüketilmelidir.
Demirden zengin besinler: Kadınların çoğunda adet dönemindeki kayıplara bağlı demir eksikliği olduğundan bu besin grubu önemlidir. Et, kuru üzüm, erik, fasulye, soya, ıspanak, buğday demir içeriği zengin besinlerdir. C vitamini içerikli maddeler (turunçgiller, patates ve karnıbahar) demir emilimini artırır.
Folik asit kaynakları: karaciğer, yeşil sebzeler ve baklagiller folik asitten zengin besinlerdir.
Vejetaryenseniz ve özellikle de katı vejetaryenseniz, kilonuz aşırı yüksek ya da düşükse, ağır bir işte çalışıyorsanız, düzensiz beslendiğiniz hissini taşıyorsanız, daha fazla bilgi edinmek için bir doktora danışmalısınız.

0 yorum:

Yorum Gönder

 
Top